Rabu, 27 November 2013

Selamat hari lahir Abah

Kelmarin,hari lahir abah.aku memang jarang cerita pasal keluarga aku bukan bermakna aku tak sayang mereka semua.mungkin jenis  kami tidak zahirkan ksh syg melalui percakapan.hanya melalui perbuatan.aku dengan abah juga tak banyak bercakap.abah seorang yang penyabar,suka buat lawak juga kadang kadang.sebenarnya perangai keluarga aku memang pelik tapi itu keluarga aku.tak kisahlah bagaimanapun,mereka tetap keluarga yg tlg disaat susah.
Memang bila org Tanya abah kerja apa,aku lebih selesa jawab kerja guard.bukan malu dgn pekerjaan abah.Cuma aku tak tahu nama saintifik untuk kerja abah.mungkin pekerja kitar semula???di tempat manusia membuang segala benda yg dinamakan sampah,disitulah tempat abah mencari rezeki.sedih atau hina kerja begitu??bagi aku,tidak..setiap pekerjaan ada tanggungjawabnya hatta pekerjaan abah itu pun.aku pernah pergi tempat pembuangan sampah.bau???ada ka sampah wangi bagaikan kasturi??panas??ada ka hawa dingin memayungi sampah??sangat besar kawasan itu,memang besar,aku tengok dan berkata,kalau buat berbiji bangle,lebih dari mencukupi tanah itu.nampak sangat sampah memang banyak.nasiblah sampah masyarakat tidak dibunag disini,kalau tak,err tak cukup kot…
Masa kecil,aku selalu berazam nak ubah nasib keluarga.tapi tersalah jalan pulokkk..tapi,keadaan kami tak la miskin sangat.sebab dgn kerja tu,abah mampu bagi makan anak anaknya.syukur dgn nikmat yg ada.aku tahu,aku memang banyak menyusahkan mak dan abah.kiniku pandang,wajah mereka makin dimamah usia.tidak seperti aku msh kecil dulu.sekarang,aku harap aku mampu jadi anak solehah.Abah,walaupun imah Nampak mcm tak sayang hakikatnya


Semoga keluargaku bertemu kembali di Jannah.Amin.

Isnin, 11 November 2013

Powerbank Rosak?

Assalamualaikum....sapa tau apa itu powerbank??ok,powerbank ni dah mcm keperluan untuk org yg pakai smartphone.Powerbank untuk caj hp kita la...Yela,ko pakai smartphone,online,whtapp,wechat tak hengat dunia then ko nak harap bateri hp ko tahan sampai ke esok?jgn haraplah senah oi.sejam pun dah kong bateri hp kau....lainlah pakai 33 sekupang,seminggu tahan...

Apa aku nak cerita,nak share,disebabkan aku keja kedai hp so aku share pasal benda alah ni la,kalau keja tanam sayur,aku citer ah pasal sayur.haha.cita cita lama yg tak kesampaian.powerbank ni banyak jenis,power dia,design dia,dri yg halus sampai la yg besar mcm kotak pensel aku sek ren dulu.terpulang kita nak pakai yg berapa power..yg mahal ada,yg murah pun ada.

mari kita cerita mcm mana nak jaga dia dgn penuh kasih syg..powerbank pun perlukan ksh syg hokay,ingat hampa ja ka nk syg syg..ada yg beli jenis murah then depa ckp tak tahan lama.act,depends pada org yg jaga benda tu la.alah,kalau hang beli mahai juta juta pun,tak reti jaga,rosak jugak.buwekk.haha.perkara ini terjadi kepada customer aku.dia beli powerbank 20ribu mah,takla murah sgt,rm105 jugak la.yela,power besar maaa...tapi takdalah jenama apa.then dia mai kedai,kata rosak.bukan begitu,so bos aku yg pakar kata,powerbank ni tak boleh kalau kita tak caj dia langsung,dia jadi kong teruih,so dia terus mati..tapi bos aku telah menghidupkan powerbank ala ala mcm doktor hidupkan pesakit guna kejutan elektrik tu.ha lebih kurang la kan..so hiduplah balik dgn izin Nya.

Maka,sila lah caj powerbank anda sentiasa untuk mengelakkan dia mati.Kalau kedai hampa beli dekat,takpalah tu hat beli online tu,pastu takda warranty,tak ke naya kan.ingatkan rosak tapi kita yg tak caj.jgn bagi dia kong,sila caj jugak untuk elakkan dia mati.

So,tiada beza yg mahal atau murah.Bagi aku la..Kalau kita jaga dgn penuh caring,loving,insyaAllah dia ok..haha.kalau tak ok,idk.zzzz..kalau nak beli powerbank,boleh cari aku.kami bukan ambik untung banyak pun,rm20 ja.maila beli,maila...hehe.alolo,beli nah satu.haha.k la,tata.muahhh kat arwah kucing aku.,rindu dia.sob sob..
Powerbank yg mcm style la,ferrari kot then senang jgk sebab dia tunjuk peratus bateri.Lawa kan,sila beli disini.:p

Khamis, 7 November 2013

Assalamualaikum.....sambil lap aiq mata..sob sob.memang aku kategori kuat qeyau tapi bagi aku qeyau itu menenangkan..hmm...yayang kucing aku dah mati.pagi tadi masa nak bagi makan,tengok tengok dah keras.allah...mampu nangis jala pastu terus ambik cangkul tanam dia..mcm tak caya,pagi kemarin tengok dia makan lagi.tapi time malam,aku balik keja dah lambat,xpi tengok dia pun.rasa menyesal pun ada.hmm.mummy minta maaf nah yayang...mungkin semua org ada kucing kesayangan msg msg.tapi bagi aku,yayang kucing special..aku ambik dia dari tempat keja aku dimana mak dia tak maua jaga dia pun..aku bwk balik,memandangkan kucing kat rmh mata besaq pn baru lahirkan anak,aku letak yayang sekali dgn anak2 dia..yayang pun minum ja susu mata besaq.mata besaq pn anggap yayang mcm anak dia.

Tapi yg specialnya,kaki belakang yayang tak boleh berfungsi.dia jalan guna kaki depan ja.kesian dia.dia nak jilat bontot dia pun susah sebab tu kdg2 dia berbau maka aku akan wangikan dia,mandikan dia.org lain dlm rmh mcm tak sayang yayang ja sebab dia cacat kecuali adik aku azirah yg kecik tu,.dia la tlg jaga bila aku takda.aku mmg saja bg nama sayang sebab aku nak org lain pun syg dia..rmh aku daqi dulu memang banyak kucing dah,cuma yayang ni,aku yg ambik dia dan jaga dia.tu mcm sedih sikit bila dia mati.aku anggap yayang mcm anak aku dah.aku mmg suka anggap kucing ni mcm manusia jgk.takpalah,dah ajal yayang kan..aku still ada kucing2 lain lagi..sedih tu biasala kan,tapi aku tau setiap yg hdp pasti akan mati.

Kita ni kalau mati,taktaulah mcm mana,selamat ka tak.sama samalah sentiasa renung diri serta istiqamah..

tengok yayang jalan guna kaki depan ja.:(

masa baby lagi



dah besaq sikit,mcm tu la kaki dia.now tinggal oren dgn mata besaq ja..