Isnin, 14 September 2015

Tips beli handphone secondhand

Assalamualaikum,hari ni rasa nak share pasal tips beli handphone secondhand..aku perasan yg byk view dekat blog ni pun bekaitan handphone..jadi memandangkan aku ni pekerja cemerlang kedai handphone,bolehlah aku share sikit sikit yang aku tau.Share ilmu kira sedekah juga kan..

Pertama,ofcourse la check keadaan badan dia..tengok calar semua tu..kalau calar banyak sangat,sah owner kurang jaga..atau owner jenis lasak.tapi kalau tak kisah calar,ok ja beli..nanti tukarlah baru..buh cover comel comel balik..

Kedua,bawa powerbank so boleh test charge hp tu..tengok power masuk okay ka tak..

Ketiga,masukkan simkad..cuba buat call keluar dan masuk..kalau ok,alhamdulilah..

Ke empat,pastikan pegang hp yang sama..setengah tu dia tukar bagi yang lain..tak pasal kena tipu..

Dan paling penting,jumpa face to face di tempat yang ramai orang...baru selamat..Jangan beli online sebab bahaya..banyak org kena tipu.
walaupun iklan tu tulis dia ada kedai,tetap tak boleh caya..aku pun banyak jual ftf ja...kalau org caya nak aku pos,aku pos..setakatni aku tak tipu orang lagi.huhu..dosa wei makan duit haram..tal berkat..

Apapun sebelumbeli hp,google dulu kelemahan hp tu..tak pun tgl opinion dkt gsm arena...sebab tiap hp ada lemahnya sama mcm manusia.nanti kita kata seller tipu tapi inilah kehidupan...iphone yg mahal pun ada kelemahan..

Sekian tips ringkas...Bagi aku,aku mmg suka beli hp second ja sebab tak membazir dan lagi murah..harga hp dahla makin turun..bkn makin naik.

Ha lupa..yg iphone lak,id lock jgn beli.bkn semua kedai blh repair..ada pun yg blh caj dia sampai 800 kot..gila mahal..

Ok tata..

Rabu, 29 April 2015

D Yan Chalet ,Tangga Kenari & Gunung Jerai

Assalamualaikum disini aku nak kongsi kisah percutian yang tak seberapa tapi bermakna juga bagi aku.

Aku dengan adik bongsu aku bermalam dekat titi hayun di D'YAN CHALET.Chalet yang lawa dan selesa.Semalam harga cuma Rm 75 untuk dua orang.Lepas tu adik aku ni ajak la panjat Gunung Jerai melalui tangga kenari.Aku memang dah malas dah sebab aku tak minat sangat aktiviti lasak ni.Tapi sebab kesian kat dia,aku pun on jela.Kami panjat pukul 3 petang yg mana dah lewat utk time panjat gunung.Aku memang dah pernah panjat masa sekolah menengah dulu.So rasa nya mcm ok la kot.

Punya la panjat sekerat dah semput.Muahaha..sebab tangga kot.memang penat.tinggi curam semua ada.adala jumpa kera ka monyet ntah.tapi nasibla depa tak kacau kami.Punya lah panjat sampai dah habis tangga dan bermula la jungle tracking gitu yg mana cuma kami dua org saja.Bahaya kan tapi aku memang jenis tak takut sangat sebab aku tau Allah ada jaga kami.Gitu...ya allah bila part masuk hutan ni,memang alahai xlaratnya rasa.dah tinggi curam kena panjat semua.jalan dah berbukit bukit.Adik aku memang asyik ajak patah balik ja tapi kakak dia ni kata alang2 dah panjat,biar sampai atas.Aku asyik cakap alah satgi sampai la.Sikit ja lagi padahal memang jauh lagi.Aku geram juga sebab dia asyik tanya bila nak sampai padahal dia yg ajak naik.Budak drjh lima kn.manala larat sgt kudrat dia.

Dan di pertengahan jalan,sedarlah dia kaki dia kena pacat.eeee gelinya aku.Aku pun ckp tu la duduk berhenti byk sgt.Aku dgn yakin nya aku xda pacat.Dan beberapa minit kemudian,aku check kaki aku dan ada juga lantas aku pun jerit zirah tolong buang saya geli.Aku tak tgk pun pacat kat kaki aku.Aku kalih belah lain.haha.geli la.aku tak suka benda lembik2 mcm tu.Maka aku cabutla stokin terus sebab pacat tu melekat juga xnak keluaq.Tapi aku usung juga stokin tu dgn kayu sebab pikir nti kaki aku nk ttp mcm mana.Aurat tu.

Dekat nak magrib dah,baru kami sampai atas.ya allah memang penat.dahla tu sampai atas tu kami sesat lagi..sebab jalan nak masuk hotel tu depa tutup.tapi bila dah malam,gelap kami terpaksa panggil abg yg kerja dlm tu bukakan pintu.nasibla dia tolong kami.Kami turun dgn van yg mmg duk naik atas bwk penumpang.Kesian pakcik tu bwk kami yg busuk ni..huhu.

Maka dgn itu,kami pulang semula chalet..terpaksa pgl ipah mai ambik kami htr pi chalet.haha.masa malam aku tidur,barula kaki aku terasa sakit.asyik jaga sebab kaki sakit.tiga hari jugak la kaki sakit.hahaha memang xnak dahla aku panjat.apapun aku suka sebab benda cmni ajar aku xputus asa.baru panjat gunung,jalan ats tititan sirat xtau lagi mcm mana kan.

Sapa yg suka aktiviti lasak ni,bolehlah cuba.4 jam masa untuk panjat..huhu..nikmatinya.:D
Depan chalet


Tangga kenari



cer zoom,ada pacat euww

Rabu, 25 Februari 2015

Lenovo S90 review

Assalamualaikum..sapa yg dah belek Lenovo S90 yang baru tu?yang bentuk mcm iphone 6 sikit..lawa kan..tergoda rasanya.

Sejak akhir akhir ni,negara China mengeluarkan pelbagai smartphone.Lenovo,Asus,Oppo,Vivo.Memang banyak dan harga murah.Terus Samsung macam jatuh sikit la.

Aku cuma nak review pasal S90 yang baru ni.First kamera dia.Kamera depan 8mp ada flash lagi.Tapi yang best,kamera dia tak payah camera 360 dah.Automatik muka jadi gebu,flawless,putih dan sebagainya dan buatkan owner dia syok sendiri..hahaha.kamera belakang 13mp.Ok kan.Oppo pun banyak kamera lawa tapi harga agak mahal.So harga Lenovo S90 ni dalam 700 kebawah ja.Yang 2 gb ram mahal sikit la.

Pastu proseccor dia pakai qualcomm snapdragon mcm kebanyakan hp samsung.Bukan mediatek.Tu la yg special juga.So kira ada standard la even hp china.Skrin pun super amoled.Memang nampak mahal la dan cantik skrin dia.

Internal 16gb tapi tak boleh tambah memory card.Ram ada yg 1 dan 2 gb.Okla tu kan..Bentuk la lawa.Ringan,nipis.Warna gold lawa.Size skrin 5 inci so sedap pegang.

Erm..aku bukan tau banyak sgt pun.Perempuan ni dia tengok kamera cantik or tak ja..Boleh selfie.Gitu...jadi pada yang nak beli,silakan beli.Aku sokong.Harga pun mampu milik.Tunggu lama lagi.Harga mesti murah sikit.Baru keluar ni biasalah mesti mahal kan.Tapi jgnlah expect harga jadi 100 ke apa..aku kadang heran bila org pm tanya aku ada hp murah2 x.Bagi aku semua hp mahai la.Mana ada murah.Tambah yg minta diskaun gila gila.Padahal modal hp tu pun mahai.sedih tau..huhu..

So sapa area Sungai Petani yg nak beli hp ni,boleh contact saya kat number 01123001197.Kedai 100 islam bumiputra.hihihi.



Isnin, 28 April 2014

Review Sabun double Gluta murah

Assalamualaikum,dah lama aku tak tulis apa apa dekat blog yang usang ni..huhu..so hari ni rasanya nak tulis pasal Sabun double gluta.

Aku rasa ramai yang dah tau pasal sabun ni kan.Kat pasar malam pun banyak yang jual.Aku pun salah seorang penjualnya.hehe..sebab aku ni pengguna.kalau aku beli satu satu,aku rasa macam membazir ja jadi aku beli bebanyak dan aku dapat harga borong.bijak ka dak?haha.

Sabun ni warna warni..bau dia memang wangi la.aku suka pakai kat muka ja sebab dia akan peeling mcm halus ja..mcm habuk ja..aku pun tonyoh la bagi keluaq habuh.muka yg berminyak akan berkurang..bab putih aku taktau la sebab aku memang dah putih.hahahahha.muntah ramai ramai.

Fungsi gluta memang cerahkan kulit.tapi aku rasa hampa nak keluaq rumah kena la pakai losyen semua sebagai pelindung uv..matahaqi dahla panas terik..memang kena pakai la kalau nak jaga kulit kan.

Aku ada tonyoh kat ketiak juga.then aku pegang ketiak aku rasa mcm lembut ja.ni bukan tak senonoh tapi aku nak tau kesan dia hokay.kalau rajin pakai,mesti akan ada kesan la.jangan pakai haqi ni,esok nak cerah dah.

ha lupa nak habaq,memang rasa pedih sikit bila biaq kat muka besala tu proses nak buang.haha.tapi takdala teruk pun.apapun aku suka sabun ni.aku taktau nak review apa lagi.erm..bos aku pun pengguna sabun ni even dia laki.dia lagi suka.sebab dia kata tak berminyak muka dia.yala laki kan kulit berminyak jugak.pastu dia rasa dia mcm putih sikit bila pakai.haha.aku tengok koko adala.haha.

Aku cuma tunggu boleh ka hilang parut jerawat aku ni.erm...rimas la tgk.aku ada pakai krim polla tu tapi mcm xda kesan kat aku..yala,aku suka cuba produk thailand sebab muqah.haha.aku ni spesies kedekut.ada produk breast pun aku cuba tapi yg ni agak berkesan.apa apa produk pun,kena istiqamah pakai.dan sabaq la tunggu hasilnya..

Comel kan mcm agar agar..wangi sangat
Kalau ada sapa nak beli kat aku,sila add wechat kat number 0174386713..seketul rm 10 ja aku juai..murahla tu.haha.nak lagi murah pun boleh.ok..sekian saja..

Sabtu, 1 Februari 2014

Hidayah Milik Allah

Assalamualaikum,erm.aku dah pernah tulis dulu bagaimana aku dapat Hidayah tapi aku padam sebab entahlah.haha.Tapi bila orang Tanya balik dan aku faham erti naluri org yg ingin tahu maka aku akan menulis semula.

Ketahuilah secara ringkasnya sesiapa sahaja boleh berubah asalkan dia menerima Hidayah Allah.Aku bersyukur sangat sangat sebab aku terima Hidayah Allah yg sukar digambarkan.
Detik rasa ingin berubah sudah lama aku pendam.Kita semua mesti ada sekelumit rasa ingin jadi baik.Tapi bukanlah semua akan ambil tindakan dimana ia berubah tetapi ramai yg menafikan rasa nak berubah tu dan terus ditipu dengan nafsu sendiri.Aku mula rasa insaf apabila sahabat aku memberi ceramah tentang solat.Dia kata org tak tutup aurat takpa lagi tapi kalau tak solat,semua amalan tak diterima.Mungkin niat dia time tu nak aku start solat dulu.
Aku tak bagitau sapa pun niat untuk berubah.Aku pendam.Aku ambik tindakan dengan membeli telekung dulu tapi aku nak kena potong rambut sebab aku dah soal orang apa hokum mandi wajib bila rambut colour.ha tu la galak sangat nak feeling korea warna rambut memacam.haha.biasalah,benda ni ambik masa sebab hasutan setan kuat juga.dahla aku nak pi potong rambut dekat salun kawan aku,asal nak pi ja tutup,ha Nampak dak betapa susahnya nak berubah.tapi azam kena kuat.Last2 Aku pi potong dekat kedai aunty cina tu ja.selesai masalah.

Kemudian,aku tetap tak mandi wajib lagi.Aku duk syok feeling layan nafsu nak gembira lagi.Fiy,sebelum aku berubah,dalam masa sebulan,tiap tiap minggu aku pi club.Aku tau tak syok pun sambil duk dalam tu aku duk pikiaq,apala dapat duk dalam ni.Tak rasa tenang pun.Erm..lagipun aku memang tak pernah minum arak sebab aku rasa tak baik untuk kesihatan.Tak caya?lantak la.haha.sapa yg tau,dia tau la.
Then,1 day aku lawan maki dengan someone sebab dia kata aku kaki clubbing.Aku geramla sebab aku tau dia pun tak baik mana.Tapi aku memang bosan dan rasa sangat serabut.Aku nekad,mandi wajib terus aku baca Yasin sambil tunggu waktu solat masuk.Rasa tenang ya amat.Alhamdulilah.Aku nak keluaq petang tu sebab nak belajaq bawak keta,ambik lesen time tu,aku tengok cermin.terus cahay hidayah datang,hati aku kata,dosa dah banyak,kenapa tak pakai tudung,tak kan nak tambah dosa lagi.aku pun ada selendang maka aku pun lilit lilit ja.Tu la nama dia Hidayah Allah bagi,aku terima,ada org dapat tapi tak terima,aku boleh ja time tu kata,alah awai gi nak pakai tudung.nanti nanti la tapi aku tak mau nafikan.Start tu aku bertudung.

Tapi aku memang sedar aurat aku tak sempurna lagi.Aku tak kaya nak beli baju ttp aurat sekaligus.Aku slow slow perbaiki diri.Sampai sekarang,banyak lagi yang perlu dibaiki.Hidup ni bukan selamanya.Kita pasti mati.Berubahlah sebelum terlambat.Slow slow takpa dari takda langsung.Jangan tertipu dengan kepalsuan dunia.La ni akhir zaman dah.Jum taubat sesamA.Doakan aku istiqamah.Segala pujian kembali padaNYA.Jum perbaiki diri .Allah Maha Pengampun.:)

Selasa, 3 Disember 2013

Kelebihan Orang Miskin

Assalamualaikum.Alhamdulilah.Disini aku nak tulis pasal kelebihan org miskin.ya aku miskin.aku tau rasa miskin tu mcm mana.memangla tak miskin mana tapi tak la kaya tapi aku bersyukur ja.sejak berhijrah ni,aku rasa hati aku rasa cukup.camna ek.rasa cukup lah.susah nk terang.tapi tipu la kalau aku tak sedih kan.aku sedih juga bila aku tengok mak ayah aku,aku xdapat senangkan depa,depa kena keja lagi kat tengah panas.tapi aku harap dpt bahagiakan depa kat syurga.Amin….so pada sapa yg tak kaya mcm aku ni,meh kita tengok kelebihannya.
·        Pahala amalnya lebih dari pahala amal orang-orang yang kaya dalam sembahyang, sedekah dan lain-lainnya
·        Jika ingin sesuatu dan tidak tercapai dicatat baginya pahala
·        Mereka lebih dahulu masuk syurga
·        Hisab mereka diakhirat lebih ringan
·        Kemenyesalan mereka sangat kurang sebab orang-orang kaya ingin seperti orang fakirdiakhirat sedang orang fakir tidak ingin seperti orang yang kaya.
Ok,aku copy paste ja ni..dia panjang lagi tapi aku ambik point2 dahla.Ada juga dia tulis Nabi Sulaiman pun masuk terakhir selepas nabi2 lain sebab yalah harta dia kan banyak.Tengok…Allah Maha Adil.so jangan sedihlah kita miskin ka apa ka.buat ja apa Allah suruh,tinggal apa Allah larang.memang tak salah jadi kaya tapi kalau kekayaan kita disalurkan ke jalan Allah.banyak mana org kaya yg betoi2 sedekah??banyak mana org kaya yg xnaik bmw tapi naik keta biasa?nafsu wei.bila kita ada duit,depa akan surh kita beli benda keperluan kita yg mahai sikit.menjawablah kat akhirat nanti.duit tu beli apa buat apa.aku Cuma kagum dgn sorang jutawan mana ntah.lupa dah.dia jutawan,dia kumpul duit duit dia then dia sedekah semua sampai dia muflis.gila lah….kalau aku,aku pun tatau belum tentu dapat buat mcm dia buat.so duit kita,kita laburlah ke jalan yg benar dan tak membazir.yg miskin pun boleh sedekah,yg kaya pun boleh.hehe.

Tapi kala dari segi lain aku rasa
1)Kita akan dapat kawan yg betoi betoi kwn kita sebab yalah depa ofcourse ikhlas.bukan sebab kita kaya,depa nak dekat dgn kita.

2)kita akan dapat pahala yg banyak bila org kaya hina kita.trust me.haha.ni aku lalui sendiri.aku bukan nak kutuk org kaya,xsemua pun jahat.tapi aku pernah kenai.depa buat baik ada makna.yg sorang tu,bila gaduh,dia hina dia kutuk keja ayah aku.

3)kita takdalah membazir.yalah,duit pun ngam ngam ja.so bila ada duit,memang kita fikir betul2 nak beli apa.harga mana murah.masa aku ada duit dulu,harga pun aku tak belek.main ambik ja.nak tawar menawar pun tak dah.teruk kan..zzz

4)itu akan ajar kita sikap jimat cermat.masa ada duit tak hengat dunia,bila xda,time tu la kita tau erti baik berjimat cermat.
Tu jala kot kan.banyak lagi kelebihan dia.Allah lebih tahu.
Jika kau inginkan villa mewah
Aku inginkan rumah di Jannah
Jika kau inginkan perhiasan dunia
Aku inginkan perhiasan di syurga
Jika kau inginkan makanan lazat
Aku impikan air susu sungai di sana
Oh Jannatul Firdaus
Mu tunggu aku datang.:)

Rabu, 27 November 2013

Selamat hari lahir Abah

Kelmarin,hari lahir abah.aku memang jarang cerita pasal keluarga aku bukan bermakna aku tak sayang mereka semua.mungkin jenis  kami tidak zahirkan ksh syg melalui percakapan.hanya melalui perbuatan.aku dengan abah juga tak banyak bercakap.abah seorang yang penyabar,suka buat lawak juga kadang kadang.sebenarnya perangai keluarga aku memang pelik tapi itu keluarga aku.tak kisahlah bagaimanapun,mereka tetap keluarga yg tlg disaat susah.
Memang bila org Tanya abah kerja apa,aku lebih selesa jawab kerja guard.bukan malu dgn pekerjaan abah.Cuma aku tak tahu nama saintifik untuk kerja abah.mungkin pekerja kitar semula???di tempat manusia membuang segala benda yg dinamakan sampah,disitulah tempat abah mencari rezeki.sedih atau hina kerja begitu??bagi aku,tidak..setiap pekerjaan ada tanggungjawabnya hatta pekerjaan abah itu pun.aku pernah pergi tempat pembuangan sampah.bau???ada ka sampah wangi bagaikan kasturi??panas??ada ka hawa dingin memayungi sampah??sangat besar kawasan itu,memang besar,aku tengok dan berkata,kalau buat berbiji bangle,lebih dari mencukupi tanah itu.nampak sangat sampah memang banyak.nasiblah sampah masyarakat tidak dibunag disini,kalau tak,err tak cukup kot…
Masa kecil,aku selalu berazam nak ubah nasib keluarga.tapi tersalah jalan pulokkk..tapi,keadaan kami tak la miskin sangat.sebab dgn kerja tu,abah mampu bagi makan anak anaknya.syukur dgn nikmat yg ada.aku tahu,aku memang banyak menyusahkan mak dan abah.kiniku pandang,wajah mereka makin dimamah usia.tidak seperti aku msh kecil dulu.sekarang,aku harap aku mampu jadi anak solehah.Abah,walaupun imah Nampak mcm tak sayang hakikatnya


Semoga keluargaku bertemu kembali di Jannah.Amin.