Rabu, 31 Julai 2013

Kemaafan yang diberi tanpa dipinta

Assalamualaikum...macam malas nak tulis tapi nak tulis la.hihi...sebab orang termenung mcm aku ni,bukan ada benda nak buat.

Sempena nak raya ni,sesuai sangatlah kita bermaafan..act,bukan hari raya ja.terapkan sifat pemaaf dalam diri kita.memang susah,yalah,kalau orang bunuh hang,hang nak maafkan ka?maybe ada yg maafkan sebab dia tau Allah suka orang yg pemaaf.errr..tapi dah kena bunuh,bila masa nak maafkan...zzzzz...

Hmm..masa form 2,aku pernah tanya ustazah,boleh tak kita balas dendam ustazah?disebabkan sifat pendendam tumbuh dalam hati aku,tapi aku tak ingat lah aku dendam sapa time tu..abaikan..ustazah cakap,kalau org tu potong tangan kita,kita boleh potong tangan dia tapi tapi ha ada tapi tu,janganlah kita buat lebih sampai potong kerat 88..dan tapi juga,lebih baik maafkan orang tu sebab Allah suka hambanya yg pemaaf.aku diam ja dengar..

Aku memang dah cuba terapkan sifat pemaaf dalam diri sebab aku tau,memaafkan tu menenangkan,berdendam tu buat hati gusar.biaqlah maafkan pun,buat apa nak ego taknak maafkan..Allah ampunkan hambaNya,Rasul ampunkan umatnya,ibu ayah terima baik buruk,so kita terima dgn redha kesalahan org terhadap kita.alah,mcmlah kita ni takda salah kan?semua org pernah buat silap..

Tapi tapi,ada juga jenis yang buat salah pastu diam,tak mengaku,tak minta maaf contoh mcm adik aku.aku taktau nak ajaq budak ni mcm mana,geram pun ada kadang kadang tapi aku malas,penat keja lagi,mampu berdoa jala untuk dia...SABAR ja dulu kan...hmm..before tidoq pun,sebut la maafkan semua org yg ada buat salah dgn kita walaupun kita taktau,yalah,manala tau org mengumpat kita ka apa ka,sebut ja maaf..dan doa supaya org lain pon maafkan kita.ingat,Allah suka org pemaaf,jgn dendam dendam...

Allah memang sayang dgn org yg sabaq,so aku belajaq sabaq sebab aku bukan jenis sabaq sangat bila besaq ni,keja nak marah ja.memang susah,berapa kali aku terkandas,tapi lama lama aku try,ok la..biaqla org nak marah kita,kita jangan marah org.org pulak bila marah,sebut mcm mcm.pekakkan telinga ja,istigfar ja banyak banyak...

Cakap mcm senang ja kan nak tahan marah,hahaaha.memangla susah oi,sapa kata senang,dahla dgn setan yg suka hasut hasut lagi.sebab tu kena banyak istigfar..jgn ckp apa apa bila mrh,istigfar ja...bagi sejuk..memang Allah pun marah bila kita buat salah tapi tapi setelah kita menyedarinya,kita boleh minta maaf,kalau dgn org,beranikan diri jala mnta maaf,dia maaf or tak,belakang kira..

Ego,ni lagi satu.takpayahla kita nak ego,yalah,ohh dia marah aku,apa ingat dia sorang ja boleh marah,boleh mengamuk,kita tak boleh??tu la ego..hasut kita supaya jangan kalah..padahal org yg tahan sabaq,org yg MENANG ok...org yg hebat..gila tak hebat,kalau boleh sabaq mcm Rasulullah saw...memang kita bukan nabi tapi kita contohi akhlak dia,tak salahkan..maafkan lah sapapun,tak kira sapapun atau haiwan sekalipun,walaupun haiwan tatau cakap,dia berak ka apa ka,maafkan la,maafkan family,kwn,jiran,strangers dan lain-lain.

So mari bermaafan sesama kita,tak kira dgn Allah atau makhluk.Try rasa kemanisan jadi seorang yang sabaq dan pemaaf...Maafkan diri ini juga wahai semua,diri ini sedar diri ini banyak kesilapan dan melukakan hati orang lain tapi diri ini tak terlintas pun.Jika bukan hari ni anda maafkan saya,maafkan lah saya apabila saya sudah tiada.Moga disana saya tenang.Tolong juga minta maaf dekat org yg saya tak sempat minta maaf jika saya mati dulu...Selamat berbuka puasa.....

Isnin, 29 Julai 2013

Indahnya berpurdah/berniqab

Assalamualaikum,kesejukan aircond yang damai menembus kulit namun aku tetap rindukan kesejukan yang natural dari pokok pokok.Ok,takda motif pun.Mesti semua orang suka kan tengok org yg pakai purdah & teringin nak pakai?ka aku salah?aku tak pernah terfikir yg aku akan berpurdah,semua ni dgn rahmat Allah.Beza sangat aku yg dulu dan sekarang.Terjadinya detik detik ingin memakai apabila aku membaca poster dekat surau Cs time tu.Dia tulis pasai aurat.Memang aurat aku tunggang langgang lagi time tu.stokin tak pakai,tangan,baju ikut shape.Yela,aku baru berubah,aku tak kaya nak beli semua jubah bagai.aku cuma mix match baju lama aku yg boleh pakai tu pun sikit sangat.Ha tu la,dulu galok sangat beli baju tak cukup kain.Maka disitu terdetik hati aku,aku nak pakai mcm ni nanti tapi bila??aku taktau.

Aku tak search pasal purdah tapi aku mcm nampak mengenainya lalu aku klik.mungkin kuasa Allah.dalam blog tu,dia cita kawan dia tanya kenapa dia pakai purdah.aku dah tak ingat blog mana.dia kata,dia pakai sebab nak ikut sunnah Nabi,isteri Nabi pakai mcm ni.kwn dia kata,dlm Alquran takda pun suruh pakai.Dia kata,memang takda,tapi siapa Nabi?kekasih Allah kan?Jadi siapa kita nak menafikan sunnah kekasih Allah.aku tersentap,betoi apa yg dia cakap.lantas keinginan ku bertambah tambah lagi.

Aku sedih juga time tu sebab ada dua kawan aku tegur aurat aku sedangkan depa tatau,aku belum mampu nak beli semua tu.Aku bukan anak org kaya,dpt gaji beli tu,sat ja habis.gaji pun bukan ribu riban.kdg takdan beli apa,baru pi guardian beli shampu bagai,sat ja hbs.duit sekarang,makin kecik nilainya.aku diam,aku berdoa semoga hasrat aku ni nanti tercapai.

Kawan aku yg baik,dia hadiahkan aku niqab.Aku simpan ja sebab aku tak beli jubah lagi semua.pastu dah gaji,malam tu juga aku pi first lady beli jubah semua sebab nanti kalau tangguh,mesti beli benda lain dulu pastu duit habeh.alhamdulilah,first lady jubah dia murah murah.sesuai buat pakai hari hari.aku time tukaq keja  time tu sebab nak pakai purdah,aku keja la kedai hp,kedai kawan aku.start tu aku pakai.kekokla mula mula sebab nak makan kan,aku mmg tak buka.malas..lama lama ok.dah terror gitu.

Org yg tak kenai aku,selalu tanya aku sekolah agama mana la apala.hehehe.mungkin mentaliti rakyat Malaysia,org berpurdah ni budak sekolah agama ja,tak mcm dkt
arab,purdah,abaya,dah jadi mcm pakaian budaya mcm malaysia,pakaian budaya,baju kurung.tapi depends la,atas niat apa kita pakai.aku takut purdah akan menjadi trend saja nanti dimana nilainya hilang sama mcm tudung.kdg org pakai sebab trend saja.tak salah kalau trend diniatkan dgn ttp aurat sebetoinya.tapi muslimah sekalian,hati hati dgn tipu daya syaitan.kadang kita pakai,kita upload gambaq,syok org puji comel semua.better tak payah la upload kan.tapi aku pun upload tapi fb aku takda laki kecuali adik aku.ha selamat dah.haha.

Musuh aku tu pon,bila aku pakai purdah,terus kata,org pakai purdah tak semestinya baik.cis.haha.ada ja tak kena tapi biaq la.aku tak pernah rasa aku baik.aku tak rasa aku ni sempurna dah bila purdah,aku tetap aku yg gila gila,sewel kdg kdg.hehe.aku cuma nak memperbaiki diri aku.kita kita,situasi tak sama.aku banyak sangat dosa so aku kena usaha lebih.kena betul betul la kan.apapun,kalau nak pakai,niat la kerana Allah bukan sebab nak pujian.ada org pakai sebab depa cun sangat,tapi ni la sebab sebab aku.sebab aku hanya nak jadi wanita solehah kalau boleh.

Memang pakai purdah tak semestinya baik tapi ada kelebihannya.Pedulikan kata-kata negatif yang ada.Dekat akhirat nanti,syafaat Nabi Muhammad yang dpt bantu kita,bukan depa yg negatif tu pun.Tak pakai purdah pun takpa,tutuplah aurat,tu pun dah cukup baik.Slow slow berubah.Terima kasih Ya Allah atas hidayahMu. :')
copy rusydee artz.Suka tgk kartun dia,comel-comel.

Sabtu, 27 Julai 2013

Perbezaan Ap set & Original set

Assalamualaikum,selamat pagi.Wah,semangat aku nak tulis blog pepagi ni.Sekaran ni aku tengah amalkan jangan tidoq selepas subuh.hehe,sebabnya aku mmg suka tidoq balik lps subuh,yelah msk keja pukoi 11 so aku tidoq dulu la tapi sekarang aku dah cuba untuk tak tidoq balik demi perkembangan minda aku,errr...over.la dah pukoi 12 rupanya,haha,padahal hari ni aku msk keja pkl 9 pagi.awal ohh...

Ok,dari aku merepek lagi,disebabkan aku keja kedai handphone maka aku nak share la pasai hp sebab ada org tatau & mungkin dah tau.aku sendiri pun terpaksa ambik tau semua pasai hp sejak keja kedai hp.orang selalu takmau beli ap set.tu buat aku geram sebab yalah,nak harga murah so ambik jala ap set.dah original mahal.erghhh..tak paham aku.

AP set (Authorized Product) ialah handphone yang kualitinya sama dengan original tetapi diedarkan oleh supplier handphone yang bukan diiktiraf oleh company pengeluar handphone. Sebagai contoh company seperti Asia Mobile, uTNT dan VSCOM, menjadi supplier untuk handphone NOKIA tetapi bukan company yang diiktiraf oleh NOKIA sebagai pengedar yang sah.

Original set pula adalah handphone yang original dan diedarkan oleh pengedar NOKIA yang sah. Antara pengedar NOKIA yang diiktiraf adalah ZITHRON, AVAXX, Midland dan iMobile dan FMG adalah pengedar Samsung dan Motorola yang sah.

Dari segi kualiti, AP set adalah sama dengan original set. Ada company yang menjual AP set dengan companynya bertaraf ISO. Mereka boleh buktikan ini adalah set baru dari NOKIA tetapi AP.

Tidak dapat dinafikan ada peniaga yang mengambil untung dengan menukar set dalaman dan menjualnya dengan harga yang sama dengan set original dipanggil set recondition (atau recond).



Dari segi warranty, paling baru, AP set menawarkan warranty selama 15 BULAN untuk transceiver (mainboard/chipset) dan 12 BULANuntuk LCD. Hanya 1 BULAN warranty sahaja diberikan untuk battery dan chargar. Warranty pula adalah dari company supplier, bukan dari NOKIA.

Urusan membaik pulih telefon di dalam warranty oleh company seperti VSCOM, COMSAT dan Asia mobile diuruskan oleh syarikat baik pulih mereka sendiri atau yang mempunyai hubungan dengan syarikat mereka seperti Pacific Solution dan Future Technology. Kebiasaannya syarikat baikpulih handphone ini wujud berdekatan tetapi tidak semua.

Oleh itu, kalau jikalau beli AP set di Kuala Lumpur, pembeli kena menghantar set mereka yang rosak kembali ke Kuala Lumpur walaupun mereka telah berpindah ke Gopeng atau Senawang misalnya. Tak ada Pacific solution kat senawang untuk dihantar ke sana.

Warranty Original set pula datangnya dari Zithron atau company original yang lain. Warranty adalah selama 1 TAHUN termasuktrasceiver, LCD dan battery.Oleh kerana kita beli yang original, tentulah kita expect national warranty, jadi kalau kita beli kat Kuala Lumpur kita boleh hantar set kita yang rosak di mana mana kedai zithron yang berhampiran di negeri itu.
HARGA
Harga ap set adalah lebih murah dari original biasanya di dalam 10% - 30% lagi murah. Contohnya harga 6288 lebih kurang RM 650. Original 6288 zithron ialah RM 800+. Oleh itu, pembeli lebih berminat untuk membeli set AP disebabkan harganya.

Adakalanya set AP tiada pilihan dari segi warna. AP set kadangkala datang dengan hanya satu warna dan menyebabkan pilihan pelanggan menjadi sukar. Memang kadangkala terdapat warna yang diingini tetapi ia kadangkala datang dalam satu warna dalam satu batch.Sebagai contoh Nokia 6500s lebih senang untuk mendapat warna hitam dari silver. Kadang-kadang Nokia 2626 datang dengan warna biru sahaja sepanjang 2 minggu kemudian oren sahaja minggu yang seterusnya.

Okay yang tu aku copy paste blog org.so paham ke idok??ap set ni oy dari juga kan cuma dia warranty dari supplier.bukan company besaq mcm contoh hampa beli samsung ap set tapi warranty dia bukan dari SME.so kalau rosak hampa kena mai hantaq kedai yg hampa beli tu bukan pi samsung yg besaq lagi lawa dan megah yg ada di mall mall..beza warranty ja kot.alah,kalau beli ori,tgk tgk hp rosak pas warranty habeh,hampa mai repair kedai besa jugak sebab confirmla repair dkt SME mahai kan.nak tau kenapa ap set murah,ha la sebab tak payah bayaq sewa tapak yg mahai,buat iklan yg mahai,modai dia rendah,cam SME tu dia kena bayaq mcm mcm.so beza dia dkt situ.kalau aku kaya,aku pun boleh ja buka juai hp samsung under SME.mcm tu la lebih kurang.tapi ikot org la.kami ada juai ori set & ap set.nak beli mana satu pun boleh,ikut yg mana suka kan.mcm aku,aku bbeli ap set ja sebab murah dan jimat.hehehe.jadi sama jala,mcm bb,company besaq dia brighstar.kalau tak paham juga,pi google lain.mcm nokia,company besaq dia zitron.dulu aku ingat,ap set ni set tiruan la,tak ok la,so aku beli yg depa kata ori dan lagi mahai.zzz..dulu bukan duit aku so aku tak kesah,duit ex bf aku,err..kesian dia dapat gf yg mcm aku dulu.takpa,manusia berubah.hihi.awak,kalau awak baca,maafkan saya sebab selalu habiskan duit awak,aku tak minta nah,dia yg bagi.ahhh.melalut.tapi lepas aku keja kedai hp,aku dah paham,ap set tu set original jugak cuma company besaq mcm SME depa ada adakan cerita yg ap set ni tak baguih padahai kualiti sama ja wei.dgr dak.sama ja...hala,satgi kalau semua beli ap set,depa rugi la.haha.tapi aku tau,org kaya,mestila pi masuk mall,terus jalan pi kedai tulis besaq besaq SAMSUNG.hihi.tapi ikut org la kan.


Setakat ini sajalah,kalau nak tau apa apa pasai hp,bolehla tanya aku,jangan segan segan,yg mana aku tau,aku habaq.Nak beli hp pun,boleh caqi aku.Kedai aku tak juai memahai sebab sewa kedai kami murah.hihi.bos aku pulak melayu so dia tak cekik darah.kalau dia repair pun,dia ambik upah dia rm 5 mcm tu ja...aku pun terkesima.duit sparepart dia beli tu ja dia cas.ok,tata titi tutu.



Khamis, 25 Julai 2013

SAHABAT

Assalamualaikum & selamat petang,petang yg panas namun kita boleh pikiaq,ni baqu panas dunia,neraka nanti mcm mana la kan so muhasabah diri selalu la.Ni asyik cakap panasnya pun tak guna juga kan,cuba muhasabah diri,kan lagi baguih dari merungut.Ok,aku nak tulis pasai sahabat,kwn,teman,dll.Confirm semua org ada kawan kan,ka ada yg takda,kalau takda tu,errr..satu dalam sejuta tu.Erm,aku dah anggap kwn-kwn aku mcm adik beradik sendiri.Ada yg dulu pernah rapat but now terpisah atas faktor-faktor tertentu tapi sejujurnya,aku sentiasa ingat kawan-kawan aku.

First,yg aku kwn lama & rapat,mestilah zaty & kakngah tapi kakngah mmg lama sangat,kenai dari darjah dua sampai la.Zaty aku kenai masa first day sekolah menengah,sweet sangat bila ingat perkenalan kami cause first day,kami dah sembang mcm kenai setahun,disitu nampaknya ada kimia ok.Zaty ni baik,lembut,plg penting kemas & rajin,aku selalu ckp nak buat dia jadi madu aku sebab dia rajin.HAHA.Dia kenai baik buruk aku,masa kawan dgn dia,aku jap baik,jap jahat tapi dia sikit tak terpengaruh dgn aku & aku memang tak ajak kwn kwn aku jadi mcm aku.Plg baguih mak zaty,Ya Allah,mak dia ni mmg bukan mcm makcik-makcik lain la yg mcm makcik jenab ka senah,mak dia,Makcik Maziah yg mmg baik sangat even muka mak dia garang.Walaupun aku teruk,mak dia tak pernah halang aku kawan dgn dia.Yg menyentuh hati,mak dia tak bagi kami gaduh-gaduh sebab nak bagi aku masuk form 5 sampai habis.Syg mak zaty & zaty.Masa aku berubah ni,aku ada ckp dgn zaty,dosa aku ni mcm mana entah,tak berapa ingat,tapi zaty kata Allah Maha Pengampun,mesti diterima la.La ni zaty study poli so kami renggang sikit tapi sekali jumpa,sembang sampai ke malam pun boleh.Hehe..

Second,Huda.Aku dgn dia kenai masa form 4.Tatau mcm mana boleh rapat.Maybe sebab kami sekepala,gila-gila,suka buat keja gila dan bekerjasama selalu.Haha.Dia memang nakal tapi honestly dia sejuta kali lagi baik dari aku.Dulu selalu gaduh kat sekolah,dia selalu bela aku,aku ni walaupun lembut tapi sebab kawan,aku beranikan diri la jadi ganster taik kucing jap.haha.lawak & malu bila ingat tambah tambah part panjar pagar sekolah,kalau mak mentua tau,confirm taknak buat menantu tapi benda lama,biasala kan,semua org buat salah.kat kl,kami pernah duk sama-sama masa bulan posa thn lps,dia banyak tolong aku,kenangan kami memang banyak sangat la,baik ka buruk ka,memang banyak gila.Huda ni nampak ja keras tapi aku tau hati dia ada taman bunga ros.hehe.Aku masa baru berubah,aku tak habaq kat dia,aku takut dia tak mau kawan dgn aku tapi dia la byk sokong aku,kami ni even berjauhan tapi kami hari-hari msg,cita sana sini.Tapi aku ada sebab terpaksa diamkan diri,memangla sedih tapi demia kebaikan aku,so aku kena buat.Tapi aku tak pernah lupa hg Huda,aku sentiasa doakan hg.Aku yakin hg pun mampu berubah & kita sama-sama menuju ke syurga.Aku terbaca status huda & memang rasa terharu sangat.Hmm...Dia memang memahami aku.Love u Huda.

Seorang sahabat yg tak pernah jemu dengar rintihan hati ku..seorang sahabat yg selalu membantu ku..seorang shabat yg sntiasa menasihati ku...itu lah dia...alangkah bgus nya manusia2 yg bdoh di luar sna tau btapa bersih u kamu yg skrg..mereka yg tau menghina mengutuk..dan mengungkit kisah2 lama kamu saja..knpa bdoh bdoh..tuhan mungkin beri ujian yg sgt berat pd kamu...tp aku bangga dgn kamu kuat dan lakukan lbh yg terbaik..biarlah org di luar sana brebut2 muka aib kamu...tp iman hati mu tetap dan teguh dan memaafkan apa kata mreka thadap kamu..andai mereka tahu niat hati suci dan ikhlas kamu tu sudah berubah tdk kah mereka rasa bsalah..manusia diluar sna tdk boleh menerima mu.tp tuhan msh bole menerima nu..aku kagum dgn kamu..layu sayu ja dengar apa kata hati mu dan nasihat2 kamu pd aku..trima kasih syg..kau la shabat dunia dan akhirat..sebak hati ni dengar rintihan mu..tp aku kenal mu.walau apa cra pun aku tetap suport kamu.pduli kan manusia yg bdoh yg sntiasa mengkritik kamu tentang perubahan kamu tu.. — feeling sad.(Im so touching huda.hehe..lap aiq mata.)


Third,Hajar.Ni sahabat baru aku,kenai lama dah,masa aku kerja dekat wangsa maju tapi time tu tak rapat.Yelah,aku jahat lagi time tu.Start aku berubah,dia pun banyak sokong,aku banyak tanya soalan agama dekat dia.Tenang sangat dapat sahabat mcm ni.Dia comel mcm Almy Nadia.Dia selalu bagi semangat dekat aku,kami selalu berkongsi perasaan juga,err,,,hajar ni jiwang gila.zzz...haha..Ni dia baru send msg pesan jaga iman semua.how sweet...insyaAllah..raya nanti kita jumpa nah.tak sabaq nak sambut org jauh mai raya..


Nadia,mak buyung yg comel.HEHE.Nadia ni aku kenai dari huda,banyak kawan sp,aku kenai pada huda ja sebab duk ikut huda jumpa depa.Now nadia dah kawin 7 pregnant pun.Kami dulu selalu joging sama-sama.Rajinnya time tu jog,kalau sekarang,jog dlm mall jala.hehe,nadia pun berubah juga tapi dia memang baik dah.Dia selalu mai ambik aku bawak aku jalan-jalan,belanja makan,memang jenis nadia ni tak kedekut.Selalu sembang topik agama juga dan bermacam topik lagi.Sayang nadia yg ala-ala korea ni.tak sabaq tunggu baby dia keluaq,mesti comel mcm dia.



Sebenarnya aku ramai sangat kawan tapi tak rapat cuma baik.Yg mana rapat dulu pun dah tak rapat.Tapi takpalah,aku selalu doakan semua kawan-kawan aku.Minta maaf sapa yg kenai aku,aku pernah buat salah dan silap.Terima kasih yang pernah tolong aku dan pernah happy kan aku,kwn sek ren,Ecan,Nadhirah,Prema,Harith,Eizzan,Ira,semua kelas 6 jaya.Sek men,Fatin nabila,Dini,Aton,semua kelas 1khas,sek bedong,Fatin,Aliya,Eikin,Fazira,kwn sek gurun,ea,wan juwaini,semua kelas 5k1,5k2,semua form 5 la.hehe.kwn kwn sp,jaja,eija,suzi,fai,diana,kak ida,mastura,aina,kwn susah senang kat kl,eryn,rose yg selalu tumpangkan keta,mummy yg sama-sama menempuh detik susah bersama plg pntg ceramah aku time aku frust,haha,lawak,dll..yg mana laki pernah tolong aku,thanks juga..kak erin,kak zura,seman,banyak sangat la kwn aku sebenarnya.Wah bajet mcm depa nak baca.Walaupun tak contact,hampa dalam ingatan dan doa aku.Yg mana kawan dah jadi musuh,aku tak pernah benci hampa,aku dah lama maafkan ampa,semoga hampa juga maafkan aku.

Selasa, 23 Julai 2013

Anak luar nikah

Assalamualaikum MALAYSIA..Aku rasa rajin pulak nak menulis lepas sembang dengan aunty chinese ni.Dia supplier topup kami.Walaupun chinese tapi dia bagi nasihat bagai berkaitan mengandung sebelum kahwin.Perkara ni bukan ja org Islam risaukan tapi cina juga tau sebab benda ni berleluasa.Aunty cakap,u jangan percaya laki,diorang cakap manis,sweet talk semua,yg susah perempuan bila mengandung,ada lagi teruk buang anak,mak ayah marah pukoi sampai mati pun ada.Lelaki sedap saja,yg tanggung perempuan,sapa jaga baby,mak datuk nenek juga.kena penjara pun boleh.u kena hati hati la..Memang betoi apa yg aunty cakap.Ok,aku tak kata aku baik sangat sampai nak kutuk org yg beranak luar nikah cuma aku nak habaq yg mana tak terjadi lagi benda mcm ni,boleh berubah ok sebelum terjadinya benda mcm ni.Kesian kat baby tu nanti bila besar,mesti kena kutuk mcm mcm.hmm...Kalau nak sangat,kawin jala kan..Jangan buat mcm tu,yg nak tanggung malu mak ayah,nanti bila kita ada anak & anak kita buat mcm tu,ha baqu kita tau,kita rasa apa..Memang mak ayah kita tak buang kita bila jadi mcm ni,yelah mak ayah mana tak sayang anak dia tapi depa malu,bukan tak malu.takpalah,sapa yg dah terjadi,bertaubat la sungguh sungguh,Allah Maha Pengampun.mungkin ada hikmah setiap kejadian.Lagi satu,jangan kita nak sedap mulut mengata anak luar nikah,nak hina org bagai,mungkin org tu kena rogol ka apa,yg penting kita doakan mak & anak org tu,bahagia dunia akhirat,tu lagi bagus dari mengutuk.Selamat tinggal.

Isnin, 22 Julai 2013

Aib yang dijaja

Air mata jatuh,setitik demi setitik makin lama makin laju,makin lama sampai teresak-esak,sampai berhingus.Kenapa?Persoalan itu bermain di minda.Kenapa kau dan kau menghina aku?Membuka aib aku?Ya,aku memang hina,aku hamba yang banyak dosa tapi kenapa mesti pertikaikan.Aku lemah sekali.Aku memang dah lama tak dengar orang kutuk aku,sebab aku pun menjauhkan diri dari sesetengah orang.Aku sedih bila sampai tau tu motor aku,hampa tak mau repair,apa salah motor aku,dia bukan aku,dan aku memang malu sebab bos aku suruh hampa repair juga.Dia kata aku dah berubah.Aku hairan kenapa hampa kata aku ego,aku sombong dulu?sebab aku tak layan hampa ka?aku memang sombong dgn laki,yg aku okay ja aku kawan.Tapi aku kwn dgn semua orang,yg baik,yg jahat,kaya,miskin.Aku tak pernah rasa aku hot,cun sangat sampai nak kena pilih kawan.Aku memang tatau apa yg sebenarnya hampa maksudkan..Aku tak kesahlah hampa nak hina aku,hampa tau aib aku,buruk aku,cacat aku,sebab tu aku yg selayaknya.Aku tak nak pujian pun.Kutuklah aku kalau tu happy kan hampa.Hampa tau,sebab ada org mcm hampa ni la,manusia kat luar sana tak berubah,sebab mulut mcm hampa la,tau tak mengumpat tu lagi teruk dari 40 kali berzina,tau ka tak???aku memang tak kesah hampa nk caci aku,dari dulu aku jenis tak kesah mulut org,aku jahat,aku sorang sorang,hampa kata aku ahli neraka pun dulu,aku diam ja,buat pekak,la ni aku insaf,ampa kutuk yg lama,aku buat pekak juga.Sejujurnya aku tak kesah la wei..jaja la selagi larat.heran aku,kalau dpt duit,ferari ka,aku pun nak la juga jaja cerita sendiri tapi cuba tengok kiri kanan,ada malaikat duk catit ampa buat apa?dapat dosa ada la wei.Sudah sudahla tu.Aku tak kata jgn kutuk aku,tapi jangan mengumpat sesapapun,kita semua tak sempurna,hanya Dia berhak menilai.Bagi pada sapa yg baru nak taubat dan hadapi benda mcm ni,sila pekakkan telinga anda.Nak berubah biasala semua benda mcm ni,kena kuat,ingat Allah ja.Menyendiri lebih baik.Apapun terima kasih,syukur sangat dekat kawan-kawan aku yg tak pernah jemu support aku,walaupun tau aku buruk mcm mana.Tak malu kwn dgn aku.Aku hargai sangat hampa semua.Semoga bertemu di Jannah.InsyaAllah.:( Assalamualaikum. :)