Rabu, 30 Oktober 2013

Pujian

Assalamualaikum,saja nak hupdate.mcm rajin ja,mcm malas ja,mcm rjn ja.haha.act,thn lps,tarikh hari ni,aku dah start bertudung.jap ja masa berlalu,alhamdulilah masih kekal dalam hidayahNya.terima Ya Rab.

Aku nk ckp pasal pujian.Sapa tak suka kena puji kan,aku pun suka,kekadang puji diri sendiri tu pun bila ambil gambaq dgn camera 360 pastu feeling cun cun gitu.haha.Ramai org sekarang cantik,ada duit semua boleh jadi cantik,cantik semulajadi tak tau la sapa kan..artis yg lawa semulajadi yg kacuk2 tu la kan sebab depa kacuk muka kulit semua lawa...ada ja gds kampung yg ayu lagi lawa.Tapi lama tak jumpa sebab gds kampung dah uptodate sekarang ni...apa aku merapu.

Boleh ja nak puji tapi niat kita tu,bila kita puji,sila tengok sapa yg cipta ok?Sapa murid murid??Ya,kamu yg gigit lolipop tu apa jwpn dia?Allah cikgu.Ha bijak geliga otak kamu.Ok,so sambil puji,renung dalam dan sebut Subhanallah baqu betoi.Kita puji sebab Allah bukan sebab makhluk tu.Sambil puji,pahala pun dpt.Jgn puji sebab tak ikhlas,sebab nak bodek,sebab nak ngorat dan sebab2 yg tersembunyi yg lain.

Ok,pada yg dipuji,tak payah nak kembang semangkuk sangatla kan..Ingat la,kita ni hamba yg hina.Jgn duk bangga la.Apa ada pada kita,pinjaman semata.Allah yg bagi,tu Dia punya.Sedaq diri sama nah sambil ucaplah Alhamdulilah selalu tanda syukur Allah bagi nikmat yg melimpah meletup mcm candy crush tengah meletup tu.

Jgnlah kita bangga apabila dipuji,riak ujub dan yg lain.Kdg kdg memang wujud manusia yg jenis suka menunjuk apa dia ada,tapi tu la,doakan  saja mereka dapat Hidayah ataupun bersangka baik mereka hanya mahu kongsi rasa itu.Semak diri balik,mana tau konon niat elok pastu setan hasut jadi tak elok,ngada tau iblis ni suka hasut hasut,cubit kang.errr...

Apa aku tulis,tak tuju dekat sapa tapi kat diri sendiri yg banyak belajar dalam tempoh kehidupan ini.Aku la ni ada penyakit suka jeles dekat org lawa,cantik,pastu terus aku beletiaq dkt nafsu no no jgn camni.Baik aku jeles dekat Rabiatul Adawiyah then buat amalan bebanyak baru betoi.

p/s-Yg kekal cantik hanya di Syurga.:) peace

Rabu, 23 Oktober 2013

Buku Cinta Kerana Allah

Assalamualaikumwarahmatullahhiwabarokatuh..ha...Alhamdulilah,masih diberi nyawa untuk bertaubat..aku cam rasa nak tulis bab kawin.haaaaa jeng jeng bukan sebab aku nak kawin tapi saja nak tulis.sapa tak suka bila sebut kawin kan?semua mesti suka....fitrah manusia...

Dengan kawin boleh dapat banyak pahala,nak2 dapat pulak anak solehah.memang dia doa kat kita la kan...mungkin sebab aku jumpa nadia hari tu,bahagia sangat tengok dia..dia tengah pregnant,sehari aku duk rumah dia sebab hujan tak boleh pi kerja,.kira dapat cuti la kan...ya allah,mak mentua dia dengan pak mentua dia memang baik.memang bertuah dia dapat mak mentua dan pak mentua yang baik.aku yg baru duk sehari pun dah terasa aura bahagia nya apatah lagi nadia yg dah kawin 10 bulan..alhamdulilah la kan..

lepas tu aku ada baca buku hantaran nadia.Tajuk dia Cinta kerana Allah.memang baguih gila buku tu tapi aku terasa blur sikit sebab aku belum kawin tapi baca buku mcm tu.haha.tapi isi dia serius best,aku rasa setiap orang patut baca.satu satu dia kupas,dengan bahasa yg ringkas tapi kita mudah faham.buku ni habaq cara step bahagia sampai ke tua...ya,tak kan kita nak bahagia time kita tengah muda,lawa ja kan.tapi aku dan baca sekerat ja...tu pun dah best,aku paksa nadia baca juga dan dia pun kata best...tapi rumah mak mentua nadia memang banyak buku,novel fuh boleh gila aku tengok.maklumlah org suka membaca mcm aku ni memang pantang tengok buku banyak banyak.

Bagi aku,perkahwinan tu suci kalau disulami dengan cinta padaNya bukan kerana nafsu semata.Bahagia sampai akhir hayat lalu bertemu di Syurga.Allah.indah sangat.tapi kan aku selalu negatif sikit bila pikiaq kawin.aku takut laki aku tak suka aku,badan aku tak lawa,muka aku ada jerawat bla bla.tapi buku tu cakap,inilah mentaliti Rakyat Malaysia dimana semua tu salah.tak semestinya begitu kan.tula,baik hampa pi baca buku tu.hehe.

oklah,motif aku cuma nak habaq buku tu best.haha.sila la beli dan baca takpun pinjam kat Nadia.hehe.Rm 30 ja kat popular.p/s suka tengok wawa zainal dengan aeril zafrel kawin.cantik gilos wawa bertudungSubhanallah,Alhamdulilah...
Inilah buku itu,please please baca buku ini.Serius best.

Khamis, 10 Oktober 2013

Sanah Helwah Ya ecan

Assalamualaikum..Today birthday bff masa sekolah rendah aku dulu iaitu ecan....jeng jeng...so mari kita review saat saat indah bersama ecan..

Hari hari aku pi sekolah dengan dia iaitu mengayuh basikal...aku memang awai sebab tok aku gerak awai,dan ecan selalu lambat maka dia selalu suruh aku pi dulu...yalah,aku harus awai sebab nak hantaq karipap kat kantin lagi...byk moments dgn ecan yg aku dah lupa sebab aku memang jenis pelupa tapi ada yg aku ingat juga.

First,ecan ni memang jenis hardcore la.aku pulak masa sekolah rendah,memang jenis slow,diam..aku tak ingat sangat watak aku time tu...di satu petang yg indah,duk main dkt rmh ecan,main lompat beskal,ecan ni atlit lompat pagar so aku sedikit sebanyak terpengaruh maka aku ingin la juga lompat tp darah aku bkn darah sukan wlpn bdn aku ni tinggi...tapi tapi ecan mai usik aku dgn cacing..ya allah,binatang plg aku geli.memang aku laqi la kan...keliling rmh dia kami laqi...hasihh...geli gila sampai sekarang aku msh geli dgn cacing.bntg lain takpa tapi cacing,please la..bdn dia yg nampak licin dan golek2 tu buat aku rasa takut kegelian...

Kedua,kami tajwid sama..benda besa la kan masa sekolah rendah,tapi ada petang tu aku tertidoq...bila bangun ecan ada tulis lirik lagu sephia kat buku aku...selamat tidur kekasih gelapku...haha.motif dia buat aku pun tatau...tapi bila ingat balik,mcm sweet ja...

Ketiga,kami ni ada buku sembang sembang..memandangkan semua cikgu garang,kami buat buku ni sebab nak sembang.kami akan tulis dlm tu...pastu pas pas...duk sebelah ja pun tapi rajin sgt kot kami time tu.haha.aku tak ingat apa kami tls dlm tu..

Keempat,kami ada pi rombongan sekolah pi cameron highland...time tu aku termuntah,pening kata kan.kesian ecan,dahlah dia sebelah aku.haha...sorry nah...ada pic dgn dia,tapi semua dah hilang sebab aku jenis pindah pindah...

Ke lima,masa nak dekat upsr,ecan ada nasihat aku satu benda.jgn bercinta sebab pelajaran lagi penting.how sweet time tu..pesanan dia aku ikut dan alhamdulilah sama berjaya jugak cuma haluan dah berubah..bila sekolah men,kami dah tak rapat...aku ada jgk pi rmh dia masa awai2 lama lama aku bkn tak mau pi tp aku segan...yalah,dia sekolah agama,aku ni mcm jebon dah...

Masa raya ritu,aku pi rmh dia lepas balik kubur...ecan still sama mcm dulu,cuma mcm tinggi ja ka sama tinggi.aku tak sembang byk sebab duk jap ja....aku pun demam time tu...aku act nak ajak dia tangkap gambaq tapi aku segan.lama tak jumpa,aku jadi malu tau...haha..apapun,ecan memang bff yg baik,yg selalu nasihat wlpn dia panas baran dan aku kuat merajuk.haha...

So kepada gadis bernama Nur Ihsan Fadhilna bt Azizan.Selamat hari Lahir,moga dapat suami soleh,ehem ehem,semoga jadi wanita solehah,semoga bahagia dunia dan akhirat...Amin.....